Jak vybrat ideální střešní krytinu pro vaši stavbu

Výběr střešní krytiny je klíčovým rozhodnutím při stavbě nebo rekonstrukci domu. Má zásadní vliv na životnost, estetiku a funkčnost celé střechy. Tento článek vám představí různé typy střešních krytin, vysvětlí jejich výhody a nevýhody, a poskytne užitečné rady pro váš výběr.

Typy střešních krytin

Existuje několik základních typů střešních krytin, které se liší materiálem, hmotností i náročností na montáž. Každý typ má své specifické vlastnosti a je vhodný pro různé typy staveb.

Betonové a pálené střešní tašky

Betonové a pálené střešní tašky jsou oblíbené pro svou dlouhou životnost a odolnost. Tato střešní krytina se osvědčila zejména v oblastech s vysokým zatížením, sněhem a silným větrem.

Plechové střešní krytiny

Plechové střešní krytiny jsou známé svou lehkostí a odolností vůči povětrnostním vlivům. Jsou ideální pro střechy s nízkým sklonem a dostupné v mnoha různých provedeních.

Vláknocementové krytiny

Vláknocementové krytiny kombinují vlastnosti cementu a umělých vláken, což jim dodává vysokou pevnost a odolnost.

Sklon střechy a jeho vliv na výběr střešní krytiny

Sklon střechy výrazně ovlivňuje vhodný typ střešní krytiny. Každý typ má své minimální a bezpečné sklony, při kterých je zajištěna jeho plná funkčnost. Pro ploché střechy se často používají asfaltové pásy nebo plastové fólie.

Přečtěte si také:  Udělejte si váš svět barevnější

Pálené a betonové tašky

Většina pálených a betonových tašek má bezpečný sklon od 22° do 30°.

Plechové krytiny

Velkoformátové plechové krytiny mají minimální bezpečný sklon od 6°, což je činí vhodnými pro střechy s nízkým sklonem.

Asfaltové šindele a vláknocementové šablony

Asfaltové šindele začínají s bezpečným sklonem od 15°.

Střešní konstrukce a hmotnost krytiny

Před výběrem střešní krytiny je nezbytné zohlednit nosnost krovu. Lehké střešní krytiny, jako plechové nebo plastové krytiny, mají hmotnost do 25 kg/m², což znamená menší zatížení konstrukce. Těžké krytiny, jako betonové a pálené tašky, mají hmotnost nad 25 kg/m².

Komínové systémy

Při rekonstrukci nebo stavbě nové střechy je také důležité zvážit výběr komínového systému. Kvalitní komínové systémy, jako ty od Schiedel nebo Ciko, zajišťují bezpečný a efektivní odvod spalin.

Pro správný výběr krytiny a dalšího střešního příslušenství doporučuje navštívit Stavebniny Praha, popřípadě pobočky Stavebniny KladnoStavebniny Praha 10 Uhříněves nebo Stavebniny Praha 5 Slivenec a konzultovat s odborníky přímo na prodejně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *