Kdy je třeba přistoupit k rekonstrukci střechy, abyste minimalizovali možné škody

Střecha není jen jakýmsi „kloboukem“, který chrání útroby domu před nevlídným počasím. Naopak. Je-li dobře provedená, dokáže nám ušetřit i značné náklady za vytápění a přispěje tak k celkovému komfortu v místnostech.

Velmi moderní jsou zejména ploché střechy, jež se vyskytují nejenom na bytových domech, ale stále častěji i na těch rodinných. Jsou odolné, ovšem začne-li do nich zatékat, máte zaděláno na vážný problém.

Při zatékání nejde jen o poškození vodou

Mnozí majitelé nemovitostí se domnívají, že malé průsaky nevadí. Ovšem opak je pravdou. I když je zpočátku jejich jediným viditelných efektem pouze malá loužička na podlaze, skutečné dopady jsou mnohem horší. Vlhkost se dostává i do zdiva a nosné konstrukce, poškozuje izolaci a vše časem degraduje. Střecha ztrácí svou schopnost rychle reagovat na změny počasí a vše se navíc díky únikům tepla projeví i na vašem účtu za vytápění. To se děje i u starších konstrukcí s nevhodně sestavenými vrstvami.

Ovšem zatékání není jediným důvodem pro rekonstrukce plochých střech. Jmenovat bychom měli i další faktory:

  • degradace, případně koroze týkající se pláště a klempířských prvků,
  • špatné kotvení
  • a necitlivě či nevhodně zasazené konstrukce nástaveb nebo nešetrné stavební úpravy.
Přečtěte si také:  Přemýšlíte nad tím, kde hledat zakázky? Máme pro vás hned tři tipy

Proč se zamyslet nad rekonstrukcí starší střechy

Možná máte dojem, že to právě vaše střecha ještě chvíli vydrží. Ovšem pamatuje-li už vašeho dědečka, pak je velmi pravděpodobné, že není sestavena správně. Nejspíš jí bude chybět parozábrana, bránící pronikání vodních par do konstrukce. To s sebou přináší riziko koroze i plísní, což jsou faktory, které dlouhou dobu pracují skrytě, aby se nakonec projevily v nebývalé síle. Tehdy vám však už pouhá malá rekonstrukce stačit nebude.

Na zateplení a především izolace střech je tedy třeba myslet s předstihem. Pomohou vám v tom odborníci z firmy EKISYS s.r.o., kteří za vámi dorazí po celé ČR.  Zjistěte více na stránkách Ekisys.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *